Montuur kiezen

De keuze voor een montuur is letterlijk het meest gezichtsbepalende. Niet elk montuur past op uw gezicht. Let erop dat de vorm van de bril past bij die van uw gezicht. Qua materiaal heeft u de keuze uit een metalen bril of een plastic montuur. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Bent u benieuwd naar welke kleur bril past bij uw gezicht?

Vorm montuur

Een bril moet lekker zitten en u goed staan. Ga voor een bril welke goed past bij de vorm van uw gezicht. Kies een brilvorm die tegenovergesteld is aan uw gezichtsvorm voor een mooie uitstraling.

Een ronde gezichtsvorm wordt gekenmerkt door een breed voorhoofd met ronde wangen en een ronde kin. Brillen met een hoekige vorm (zoals rechthoekig of piloot) staan goed bij een rond gezicht. Beroemdheden met een ronde gezichtsvorm zijn bijvoorbeeld Cameron Diaz en Drew Barrymore.

Een ovale gezichtsvorm is evenwichtig en heeft geproportioneerde gelaatstrekken. Bijna alle brillen passen goed bij zo’n gezicht. Bekende mensen met een ovaal gezicht zijn Charlize Theron en Beyonce Knowles.

Een vierkant gezichtsvorm is even breed als lang en heeft scherpe, hoekige gelaatstrekken. Ronde en ovale brillen verzachten de hoekige gelaatstrekken en staan dus erg goed. Voorbeelden van beroemdheden met een vierkante gezichtsvorm zijn Janet Jackson en Hilary Swank.

Een rechthoekig gezicht is langer dan dat deze breed is. Rechthoekige staan niet. Ronde en ovale brilvormen staan prima bij een rechthoekig gezicht. Gwyneth Paltrow en Terri Hatcher hebben beide een rechthoekige gezichtsvorm.

Als je een smal voorhoofd en jukbeenderen hebt met een brede kaaklijn, dan heb je een driehoekige gezichtsvorm. Kies voor een ronde of ovale bril. Bekendheden met driehoekige gezichtsvorm zijn Katie Holmes en Victoria Beckham.

Een hartvormig gezicht heeft een breed voorhoofd met brede jukbeenderen, terwijl de kin smal is. Bij deze gezichtsvorm passen zowel hoekige als ronde brilvormen. Bekende voorbeelden zijn Jennifer Lopez, Claudia Schiffer en Michelle Pfeiffer.

Materiaal en kleur van montuur

Na de keuze van de vorm van uw bril heeft u ook nog de keuze van het materiaal en de kleur. Voor metalen monturen wordt meestal een combinatie van verschillende metalen gebruikt. Titanium is tegenwoordig erg populair doordat dit duurzaam en roestvrij is. Beryllium wordt ook vaak gebruikt door zijn bestendigheid, flexibiliteit en lage gewicht. Een ander metaal dat regelmatig gebruikt wordt is roestvrijstaal, wat licht, sterk en duurzaam is. Roestvrijstaal is daardoor uitermate geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Plastic monturen zijn geschikt voor mensen die een kleurrijk en een lichte bril zoeken. Zylonite is een extreem lichte plastic die vaak gebruikt wordt omdat deze over meerdere kleurlagen kan beschikken. Een Nylon montuur is uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Brillen van dit materiaal zijn vaak gebruikt in sportmonturen dankzij hun flexibiliteit, duurzaamheid en goede resistentie tegen hoge en lage temperaturen.

Qua kleur is het belangrijk om een bril uit te kiezen die past bij uw huidskleur. Als u blauwe, groene of grijze ogen hebt met zwart, blond, of bruin haar kies dan voor zwart, roze, zilver en blauw.

Als u bruine, zwarte, of hazel ogen hebt met zwart, bruin, blond of rood haar zijn o.a. oranje, wit, goud, groen en bruin mooie kleuren voor u.

Afmeting montuur

Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar monturen passen ook letterlijk niet. Er zijn monturen in verschillende afmetingen. Om een bril te kiezen met de juiste afmeting voor uw gezicht is de pupilafstand belangrijk. Dit kunt u vinden op uw brilvoorschrift. U kunt het ook eenvoudig zelf meten met een liniaal. Kijk recht voor u uit en meet vanaf het midden van uw pupillen. De gemiddelde pupilafstand voor een vrouw is 60 mm en voor een man 64 mm.

Nadat u een montuur heeft gekozen, is het tijd voor het uitkiezen van brillenglazen.