Oogcontrole

Oogcontrole in de buurtOm een bril online te kopen heeft u een brilvoorschrift nodig. Hierop staat alles wat u nodig heeft om een bril online te kopen. Een brilvoorschrift kunt u krijgen na controle door uw opticiën. Overeenkomstig de wet patiëntgegevens heeft u altijd het recht om een kopie van uw recept op te vragen. U kunt ook tegen betaling een oogcontrole door een opticiën laten uitvoeren.

Het is tegenwoordig niet raar om alleen voor een oogcontrole langs te komen. Opticiens hanteren daar vaak een standaardtarief voor. Reken op zo’n € 15 en € 25. Vraag even naar het tarief. Vaak is het gratis als u een bril afneemt. Zeg even dat u alleen uw ogen even na wilt meten. De oogcontrole duurt doorgaans niet langer dan 10 minuten, waarbij in ieder geval de sterkte nagemeten wordt.

Sommige opticiens zoals Pearle hebben een eenvoudige oogmeting wat je kan uitbreiden met controle van de gezondheid van het oog. Op zich is dat wel verstandig om dat in de zoveel tijd te doen. Zo kunnen controles uitgevoerd worden (op te hoge oogdruk en netvlies) en metingen gedaan voor het bepalen van de glasscherpte en de samenwerking tussen de ogen vast te stellen. Hij kijkt of er balans is tussen beide ogen. Ook kijkt hij of het ogenpaar in stereo, diepte, kan zien.

Zorg dat u na de controle een brilrecept meekrijgt zodat u overal brillen of contactlenzen kan bestellen die afgestemd zijn op uw ogen.